Träningsdagbok: Matskålsdirigering och frittfölj  

Det blev en sväng in till staden för ett hundträningspass med vännen med stora svarta hunden. 

Jag tabbade mig och glömde selen hemma så jag hade bara halsband med. Sedan ett tag tillbaka är jag nämligen restriktiv med halsband. Sitter det halsband på Thistel och jag håller i kopplet ska hon nämligen inte dra utan gå lungt och fint i kopplet. Är vi inte på humör, eller har goda förutsättningar, för att gå fint i koppel får det bli sele. Å det har funkat bra. Så det var med viss bävan jag gav mig ut på rastningsrundan runt tjärnen. Men koppel-hyfset dög faktiskt idag (men det är ju en bit kvar..). Jag  märker tydligt att vi, för jag har fått mycket hjälp av bästa vännen, har jobbat med att gå lugnare i koppel 🙂

Dagens pass blev tredelat: matskålsträning, frittfölj och matskålsträning. Emellan dessa moment tränade vännen och den store svarte på sitt med mig som hjälp.

Matskålsträning 1

I och med att jag har slarvat bort ”Ut”- komandot så började vi om. Så det fick bli en övning* där Thistel sitter bredvid mig och kompisen ställer ned matskålen framför. På varsegod-komando får Thistel springa till matskålen. Vi började längs en husvägg för att få lite stöd i sidled. Kompisen gjorde ett jättebra jobb med att få upp matskålsintresset, så övningen gick bra!!

Frittfölj

Här komenderade vännen oss runt och det är jättebra övning för mig, för jag tappar fokus på Thistel och funderar mer på åt vilket håll höger är. Fördelen är att Thistle då får ansvara att följa med, nackdelen är att jag inte alltid  hinner med att belöna. 

Bra tips från kvällen:

  • ”mata ut” belöningsgodiser mer än att ge bit för bit
  • Sväng mer så det händer mer
  • Variera tempot betydligt oftare och mer markant, det blir mer spännande så

Matskålsträning 2

Vi repeterade samma övning som ovan men utan väggen. Det gick bra, bortsett från att Thistle drog något åt vänster de första stegen för att sedan gå spikrakt mot skålen. Det kan ha berott på att hon hade koppel på sig som släpade efter (i och med att det var andra lösa hundar i området också) eller variation i gräsmattan. Spåret syntes så tydligt i nysnön 🙂 

Jag lade även på nya komandot  ”Rakt” innan varsegod-komandot. Efter två ”Rakt – Varsegod” stack hon på ”Rakt”, det var roligt att se 🙂 Det blev ca 5 skick denna gång också.

Nästa pass ska jag repetera ”Rakt-varsego” och testa med nonsens ord 🙂 Å inte göra fler än 5 skick per omgång!

Nu har jag nog lagt fler minuter på att skriva ner detta än vad vi tränade idag. Men detta är bra för matte-träningen och det är matte som är den svårtränade av oss två 🙂

Känner mig peppad för nästa pass!!

* Övningen kallas Matskålsdirigering och kommer ursprungligen från Eva Bodfäldt men jag har hittat den på sida 189 i ”Apportering till vardags och fest”.

På återhörande  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s