Utgångsläge apportträning 2017

Jag tog en lunchpromenad med vovven i och med att jag jobbar hemmifrån idag. Först fick hon skrota runt i flexikopplet och jag lyssnade på början av veckans ”En underbar pod” och som vanligt fick skrattmusklerna sig en genomgång 🙂

Det finns så många bra träningsytor  när det gäller hund häromkring på lilla berget då det är ett varierande skogs- och odlingslandskap. Så jag tog med mig en liten dummie för att stämma av vart vi står gällande apporteringsträningen. Som har varit helt obefintlig senaste 1 1/2-året…

Slutsatserna från dagens 5 minuters pass är att:

  • Hämta en enkel markering går bra
  • Linjetag och komandot ”Ut” behöver vi börja om helt och hållet med
  • Att hämta hem saker är det bästa vovven vet ❤

Bakgrunden till att ”Ut” och linjetag inte fungerar längre tror jag är att jag själv inte riktigt förstod konceptet med det när jag tog över Thistle. Hon var ju grundtränad av en mycket duktig hundkvinna. Men jag var helt supernybörjare. På min resa till nybörjare så använde jag ”Ut” på ett otydligt och okonsekvent sätt både för mig och Thistle. 

När jag säger ”Ut” till henne nu så sticker hon ut i full fart, dit hennes intresse är och inte dit jag pekar, och försöker hittat nått som jag skulle kunna vilja ha. Hittar hon inget där skyndar hon vidare till nästa ställe hon tror kan vara rätt… Hon tar helt och hållet eget ansvar i att hitta nått att bära hem. Så vi behöver börja om. Hon behöver få bli trygg i att jag tar ansvar och kommunicerar så att hon hittar det jag söker, när jag skickar henne på en dirigering. Är det ett upplet ska hon veta det också och då få ta ansvar för det 🙂

Därför tänkter jag börja om från början med nytt komando, ”Rakt” istället för ”Ut”. Om jag behöver byta handtecken vet jag inte än, vad det skulle kunna vara i sådant fall?

Jag tänker hålla mig till de träningstips jag fått från de otroligt duktiga spanielfolk jag har haft möjligheten att få träffa samt till de övningar som så pedagogisk finns i boken ”Apportering till vardags och fest”.

Å så har jag bestämt mig för en annan avgränsning . 2017 ska jag och Thistle syssla med, och fokusera på, Lydnad  och Apportering för spaniel. 

Agilityn som jag är lite sugen på får vänta och Nosework får vara en inomhus-aktivitet med en doft. Rally-lydnadens moment är bra trix att lära in för skojs skull om vi behöver omväxling. Några kurser eller tävlingsstarter hoppar jag (kanske motvilligt) över.

På återhörande  🙂

/ Anja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s